Jak milovat své hatery

Už jste někdy ve virtuálním světě narazili na agresivního idiota? "Správně" se mu říká hater a v tomhle článku bych chtěla nastínit, jak to udělat, aby nám to jejich prudění bylo jedno.

KDO JE HATER?

Hater (z angl., "hate=nenávidět") je člověk, který vyjadřuje svou nenávist na veřejných fórech. A může to být skoro kdokoli. Většinou je to člověk ze skupiny, které se dá říkat ovce. Mohou to být zranění umělci (=lidé, kterým se nepodařilo naplnit své umělecké ambice), věční kritici, chudáci, nešťastní lidé. Zkrátka ti, kteří nemají úspěch a ten váš je neskutečně vytáčí.

Nehraje roli odkud ti lidé jsou, ale co vám dělají. hází klacky pod nohy, jsou zlí, nepřející, podlí, závistiví, vysílají negetivní energii a hlavně energii vysávají. Ano - tu vaši. Jsou to energetičtí upíři, kteří si na vaší energii chtějí vykompenzovat vlastní nesplněné sny a touhy, svoje bolesti, strachy a nízké sebevědomí.

Tihle upíři se mohou dělit na hatery a trolly, kteří se snaží upoutat pozornost tím, že píší provokativní poznámky. I přesto, že oba dva mohou mít tendenci psát agresivní komentáře, troll nemá ve skutečnosti žádný názor na věc - chce si jen vynutit pozornost a nějakou emocionální reakci. Hater je mnohem vyhraněnější a svůj negativní názor veřejně vyjadřuje bez ohledu na uživatele, proti kterému útočí. Já je ale v tomhle článku budu považovat za jednu kategorii - prostě prudiči.

Proč to dělají?

Motivace mohou být různé, ale málokdy se stane, že by prudič byl opravdu zlý člověk. Většinou to jeho nesnášení vychází prostě jen z vlastního pocitu nedostatečnosti a nebo nedosahování štěstí. Je mu jedno proti komu svoji negaci namíří. Reaguje na pocity uvnitř sebe a úspěšnější lidé jsou jen spouštěči.

Jak proti nim bojovat?

Ideálně nijak. Prudičů se člověk nidky úplně nezbaví – s tím je dobré se smířit v první řadě. Čím úspěšnější člověk bude, tim víc jich bude mít. Je to přirozené a minimálně to znamená, že lidem okolo nejste jedno. Vaším cílem by tedy mělo být spíše zmírnění dopadu prudičského vlivu na vaši náladu a potažmo na vás život.

Vytěžit z toho, co se dá...

Pozorujte, čeho si prudiči všímají. Je to téma, které je něčím kontroverzní? Jaký k tomu tématu máte vztah? Jaké téma, emoce nebo pocity ve vás reakce prudiče vyvolávají? Z toho všeho se můžete učit, posilovat svůj záměr a upevňovat svůj názorový postoj.

Funkce prudiče:

Prudič indikuje úspěch a výjimečnost. Pokud se někdo takový ve vašem okolí objeví, ukazuje to na to, že jste vystoupili z řady a že se vám daří dělat věci jinak a zřejmě jste v tom úspěšní nebo je zřetelně cítit potenciál úspěchu. Prudič úspěch neodpouští, a to je dobře. Aspoň si ten úspěch díky němu můžeme uvědomit a podívat se na něj z vnějšku a nadhledu.

JAKOU STRATEGII ZVOLIT?

Nenávist

Můžete prudiče na oplátku nenávidět a rozhořčeně reagovat na jeho jízlivé, sprosté nebo degradující poznámky. Můžete. Ale je dobré si uvědomit, že se tím snižujete na jeho úroveň. A navíc mu přesně tímhle dáváte energii, která vám pak může chybět pro to, čemu se věnujete. A prudič tak dosáhne, čeho si přál.

Obhajování

Energeticky je to vlastně totéž. Plácáte energii, ale tady to skrýváte za to, že si formulujete argumenty a že tím vlastně pracujete v prospěch svého projektu. To by samo o sobě bylo sper, ale prudič si tu energii prostě nezaslouží, tak pokud ccete argumentovat, napište si raději článek nebo udělejte přednášku nebo debatu. A když už si nemůžete pomoci, tak aspoň na prudiče nereagujte hned.

Zpochybňování svého postoje

Říká se: “na každém šprochu, pravdy trochu.” Ale ne všechno, co se říká, je pravda. Jestli má prudič nějaké názory, jsou to jeho názory. Primárně vypovídají o jeho postoji – ne o vašem projektu (ale o jeho postoji k vašemu projektu) a už vůbec nevypovídají o vás.

Lhostejnost

Totální nereagování je docela dobrá strategie. Nadává prudičovi sílu, což přechodně může vést ke zvýšení jeho tlaku, ale dlouhodobě to povede spíš k utlumení až vymizení jeho záškodnictví. V případě komentářů doporučuji jejich mazání a kde to jde (např. na sociálních sítích) zadat ignoraci účtu nebo zakázat příspěvky tohoto uživatele.

Inspirace

Prudič zastupuje nějakou část lidí. Nemusí do této skupiny spadat vaší klienti nebo čtenáři. V takovém případě nám prudič jen pomůže k uvědomění, že se nás jeho kritika opravdu nemusí týkat (a může nastoupit strategie lhostejnost).

Pokud ale cílíte na širokou skupinu lidí, tak se poznámkami prudiče můžete velmi snadno inspirovat. Je důležité oprostit se od emocí, nenechat se vtáhnout do energetické hry a zaměřit se čistě na hledání obsahové podstaty – často zjistíte, že prudič si na něco takového jako obsah příliš nepotrpí (to se pak opět přikloňte ke strategii lhostejnost). Když už ale nějaký obsah najdete, tak jej zkuste posoudit z hlediska vašeho záměru. Třeba to bude skvělá inspirace pro inovaci vašeho produktu nebo služby, nebo téma na článek, nebo si jen díky tomu uvědomíte, že to prostě chcete dělat tak, jak to děláte a tečka.

Přeju nám všem ať nám naši prudiči pomáhají na cestě seberozvoje a jsou pro nás mnohem více a častěji inspirací než přítěží.

Mirka

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Jak vyzrát na zraněné umělce (a tedy i všechny nekonstruktivní kritiky a hnidopichy) se docela dobře můžete naučit skrze Umělcovu cestu.

Umělcovu cestu můžete absolvovat jako seminář, kurz nebo si ji udělat sami díky stejnojmenné knize od Julie Cameronové.

Případně si můžete zvolit individuální vedení v podobě mentoringu.

CAMERON, Julia. Umělcova cesta: duchovní cesta k vyšší kreativitě. 2. vyd. v českém jazyce. Praha: Maitrea, 2009, 319 s. ISBN 978-80-87249-03-1.

 

Novinky

Anketa

Máte sourozence?

Ano 41 85%
Ne 7 15%

Celkový počet hlasů: 48